Hygienické opatrenia počas jázd

S účinnosťou od 6. mája 2020 do odvolania sa prevádzkovateľom maloobchodných prevádzok a prevádzok poskytujúcich služby nariaďuje dodržiavanie nasledovných hygienických opatrení uvedených v opatrení ÚVZ SR.

Prevádzky autoškôl sú povinné dodržiavať nasledovné:

  • vodič a inštruktor musia mať vhodným spôsobom prekryté horné dýchacie cesty (rúško, šál, šatka),
  • praktický výcvik vo vedení vozidla a údržby vozidla možno vykonávať len za účasti jedného účastníka vodičského kurzu a jedného inštruktora; pri konaní skúšky sa počet osôb rozširuje o jedného skúšobného komisára prítomného v kabíne vozidla,
  • po každom výcviku vedenia vozidla a výcviku na trenažéri, ktorý absolvuje jeden účastník kurzu musí byť interiér vozidla, najmä volant a rýchlostná páka, vydezinfikovaný dezinfekčným prostriedkom,
  • pri výcviku zameranom na vedenie motorových vozidiel skupín A (motorky) musí mať každý z frekventantov tohto kurzu vlastnú prilbu a príslušné ochranné pomôcky, ktoré sa pri takomto výcviku pri vedení tohto typu vozidla používajú (napr. ochranné rukavice).

Poznámka: Povinné 15 minútové prestávky boli zrušené nariadením od 03.06.2020.

Ako sa pripraviť na jazdy

Jazdy sa plánujú na 60 minút. Po každej jazde potrebuje inštruktor krátku prestávku nielen dezinfikovať vozidlo, ale aj čas predýchať bez rúška mimo vozidla. Počasie sa otepľuje, klímu sa neodporúča používať, takže je náročné vyučovať v rúške dlhšie ako 60 minút. Jazda s vozíkom trvá výnimočne 90 minút.

Povinné rúška

Rúška sú povinné. Pred jazdou sa presvedčte, že rúško vám dobre sadne. To znamená, že vás neomýňajú šnúrky alebo gumičky za ušami, nezahmlievajú sa vám okuliare a nepadá. Rúško nesmie brániť perifernému videniu. Za volantom je nebezpečné si ho často naprávať rukami. Svoju pozornosť musíte venovať cestnej premávke.

Dezinfekcia rúk a rukavice

V autoškole je zabezpečená dezinfekcia rúk a aj v každom vozidle. Avšak na odporúčanie WHO sú s prídavkom alkoholu, ktorý vysušuje ruky a svojím obsahom nemusí byť táto dezinfekcia vhodná pre vašu pokožku, najmä alergikov a atopikov. Odporúčame priniesť si vami overenú a pre vašu pokožku vhodnú a overenú dezinfekciu (gél) prípadne zvážte nosenie jednorazových rukavíc.

Vhodné oblečenie

Klíma sa nedoporúča používať v tomto období, preto venujte zvýšenú pozornosť výberu svojho oblečenia. Prosíme zvážiť nohavice a sukne pod kolená, trička s rukávmi, žiadne tielka. Môžete si doniesť aj vlastný uterák ako podložku pod zadok a chrbát.

Loading...
Facebook Messenger for Wordpress